De Pen: Jean-Pierre Van Wingen, CEO van E. Van Wingen N.V

Stroom uit hernieuwbare energie, zonder oog te hebben voor de afstemming van productie en verbruik, leidt tot een verstoring van het netevenwicht en een verhoging van de transport- en distributiekost. Door productie lokaal af te stemmen op verbruik en met lokale energieopslag, pakt men dit probleem aan de bron aan.

Zo ontstaat het autonome slimme net. Het creëert geen netproblemen, zorgt voor energiebesparing dankzij hogere energie-efficiënte en faciliteert hernieuwbare energie. Het drijft de energiekost niet omhoog en biedt een oplossing voor de dure netproblematiek. In de toekomst kunnen bedrijven hun netgekoppelde, autonome, lokale smart grid ten dienste stellen van de maatschappij en het openbare net.

Waterstof
De vraag blijft hoe gratis zon- en windenergie kan gehamsterd worden voor tijden van energieschaarste. Laat energieopslag dan ook niet toevallig één van de grotere uitdagingen van de toekomst zijn. Zonder opslag immers geen 100% hernieuwbare energie.

Daarbij is waterstof een uitstekend medium en een duurzaam alternatief voor batterijen. De Universiteit Gent leverde daar recent een bewijs van, met een WKK met waterstofverbrandingsmotor. Waterstof als drager van HEB is dus niet het exclusieve terrein van de brandstofcel. De verbrandingsmotor is bewezen, eenvoudige technologie met lange levensduur aan een lage onderhoudskost. Hij is eenvoudig 100% recycleerbaar, goedkoop en overal in de wereld inzetbaar. Je kan hem over enkele jaren wellicht zelfs in 3D printen. En naarmate hij op leeftijd komt, verliest hij niets aan vermogen.

Bundel de voordelen van een slim net, energieopslag in waterstof en een WKK met een waterstofverbrandingsmotor en een eenvoudig rekensommetje leert dat elektrisch rijden op stroom – opgewekt door een WKK met een waterstofmotor – voordeliger is dan rijden op een fuel cell, en dat voor dezelfde actieradius. Dat de waterstof zelf dan weg blijft van de straat, maakt de oplossing meteen ook veiliger.

Auto van de toekomst
Mobiliteit is vanaf nu onherroepelijk verbonden met het slimme energielandschap of het landschap waarin wij allen zullen leven, werken, wonen en ons verplaatsen. In de infrastructuur die we daarvoor nodig hebben, zal energieopslag uit HEB en de omzetting ervan in bruikbare stroom en/of nuttige warmte een dominante rol spelen. Het netwerk van woningen, bedrijven en openbare gebouwen zal in de toekomst onderdak bieden aan lokale, autonome netten waarin slimme componenten een antwoord zullen geven op onze behoeften. Of hoe je met een rit in de auto van de toekomst aankomt bij  ‘the internet of power’.

Slimme energielandschap

Jean-Pierre Van Wingen is CEO van E. VAN WINGEN NV, producent van energieoplossingen, waaronder warmtekrachtkoppelingen. In 2014 behaalde het als eerste Oost-Vlaamse bedrijf het SR10 certificaat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (cf. ISO26000).  E. VAN WINGEN zet in op een duurzaam energielandschap met 100% HEB en energieonafhankelijkheid en is reeds actief als ESCO voor KMO’s.

http://www.installatieenbouw.be/pen-jean-pierre-wingen-ceo-e-wingen-n-v/