Een kroniek van toen tot nu

In 1958 legde Ernest Van Wingen de eerste steen van wat nu E. VAN WINGEN NV is. Met een hart dat voorgoed aan de motor was verpand opende hij aan de Wolterslaan te Gent een "Garage" als autowerkplaats en benzinestation. Toen de automotoren te klein werden naar de smaak van Ernest, verhuisde de familie Van Wingen in 1963 naar de Terneuzenlaan te Gent waar de focus op dieselmotoren voor binnenschepen lag. 
Vaste waarden waren de merken McLaren, Dorman en Petter waarvan in de archieven sporen werden teruggevonden tot in 1958.
 

De merknamen werden teruggevonden op facturen van de maand januari 1958, afkomstig van British Oil Engines SA, dat later zou opgaan in Hawker Siddeley waartoe ook Dorman, motorenfabrikant uit Stafford, behoorde. Later werd Dorman nog overgenomen ondermeer door English Electric Company en vervolgens door GEC.
Tussen al deze overnames aan de andere van het Kanaal door, werd EVW, die eerst nog invoerde via Hawker Siddeley Brussel, de directe officiële verdeler van Dorman en Petter (later werd dit Lister-Petter) motoren in België.

Toen de fabriek in Stafford uiteindelijk werd gekocht door Perkins, werd EVW van Perkins een OEM Partner voor Diesel- en Gasmotoren wat meteen een bevoorrechte positie betekent, gekenmerkt door wederzijdse ondersteuning en feedback tussen beide partners.

Dat het bedrijf altijd het vizier op de toekomst gericht hield, blijkt uit de groei op alle niveaus. De eerste werknemer was de aanzet tot wat nu een team is van 45 medewerkers die met hun inzet en enthousiasme mee onze vijftig jaar kleuren.

Toen de scheepvaart met de jaren niet langer een grote afzetmarkt was, veroverde EVW in de jaren zeventig met zijn kwaliteitsproducten ook de industriële markt voor dieselaggregaten in België. Generatorsets, werfaggregaten, pompsets en brandblusdiesels gingen vlot van de hand en ook de eerste noodstroomtoepassingen werden geïnstalleerd. Talrijk waren de Belgische ziekenhuizen die hun noodstroomvoorziening toevertrouwden aan een EVW aggregaat (en dat bij latere uitbreiding ook blijven doen). Het zou het begin worden van een lange lijst met indrukwekkende referenties. Ondertussen heeft EVW het vertrouwen ontvangen van alreeds 60% van de Vlaamse ziekenhuizen.

België werd al vlug te klein en de export wenkte. Er werden machines verscheept naar bestemmingen als Indonesië, de Arabische Emiraten, Congo of Kameroen.
Dat de passie voor motoren EVW in de genen zit, bewees Jean-Pierre Van Wingen, die in 1986 als ingenieur aan boord kwam van E. VAN WINGEN NV en voor een nieuw elan zorgde. Noodstroomaggregaten werden totaalprojecten en nieuwe toepassingen werden ontwikkeld in een engineering omgeving.
EVW groeide uit tot toonaangevende fabrikant van energieoplossingen met diesel- en gasmotoren.

Tegen deze groei was de vestiging in de Gentse binnenstad niet langer opgewassen. In 1989 wendde EVW daarom de steven naar Evergem. In een gloednieuw industrieel pand waren alle troeven aanwezig om producten af te leveren die de klant vertrouwen schonken : ruimte en apparatuur, een toegewijd team en drang naar uitmuntendheid. Hier was ook plaats voor wat ondertussen is uitgegroeid tot een volledig uitgebouwde engineering afdeling.