EVW op Kanaal Z : UGent werkt samen met EVW onder SETMet SET opent UGent de deur naar zijn onderzoek en ontwikkeling rond Sustainable Energy Technologies. Diverse onderzoeksgroepen bundelen er hun activiteiten en werken samen met industriële partners, waarvan E. VAN WINGEN NV er een is.

In de toekomst ziet EVW zich ook ontwikkelen als Energy Service Company (ESCO) van energiebesparende oplossingen op basis van Mini-WKK, de kleine warmtekrachtkoppeling van 9-12 kWe voor KMO’s, hotels, wellnesscentra, woonerven, enz. die simultaan warmte en stroom opwekt.

Dankzij de performantie van de Mini-WKK kan de gebruiker er, naast een flinke energiebesparing en een grotere energie-onafhankelijkheid, ook nog een financieel voordeel aan overhouden (zonder de vermindering van zijn ecologische voetafdruk (CO2) te vergeten).

Via de ESCO-formule neemt EVW alle risico’s weg bij de gebruiker die zelf niet investeert en enkel een transparante prijs per kWh energiebesparing betaalt op basis van een Energy Performance Contract (EPC).

Recent installeerde EVW volgens de ESCO-formule een Mini-WKK bij de Gentse Garage Mahy die binnenkort verhuist naar wat een mooi voorbeeld is van de reconversie van historisch zwaar vervuilde industrieterreinen in een nieuw duurzaam bedrijvenpark. De firma PSR Brownfield Developers (onderdeel van Jan De Nul Group) heeft een 7,5 ha groot terrein aan de Zeeschipstraat te Gent herontwikkeld als een hedendaags en duurzaam bedrijvenpark. In 2013 heeft de bekende Gentse autofamilie Mahy beslist om hier een volledig nieuwe garage te bouwen als piloothub voor Renault en Dacia, die niet alleen de omgeving van Gent, maar een groot deel van zowel Oost-als West-Vlaanderen zal bedienen. De prachtige showroom van garage Mahy biedt plaats aan meer dan 50 wagens, en is uitgerust met een glaspartij van 122 meter en een groendak. Verder is het gebouw voorzien van een administratief gedeelte, een ruime werkplaats, een onderdelenmagazijn, en een grote carrosserieafdeling. Het gebouw heeft een totaaloppervlakte van maar liefst 5000 m².

Het groendak van het gebouw met daaronder een 10 centimeter dikke PIR-isolatie moet opwarming via het dak tegengaan. Het groendak en het dak boven de showroom vangen hemelwater op en stockeren het vervolgens in een ondergronds bekken met een capaciteit van 140.000 liter. Dit water voedt de aanvoer van de carwash en andere toepassingen waardoor de garage geen druppel leidingwater zal verbruiken. De EVW Mini-WKK zal de garage op duurzame wijze van eigen stroom voorzien op het moment dat er in het gebouw warmte is vereist. Daardoor bereikt men een stroomproductierendement van meer dan 90%. Men bespaart dus energie en kosten maar men zorgt ook voor meer energieonafhankelijkheid, een troef die steeds meer aan belang wint voor lokale KMO’s, zeker in het licht van de problematiek rond stroomschaarste waarmee op lange termijn rekening dient te worden gehouden.